Vitaminler Konu
Anlatımı
E: Vitaminler:
Bitkiler ihtiyaç duydukları bütün vitaminleri üretip, insanlar ise bir
kısmını hazır alır
Özellikleri:
§
Yapıcı, onarıcı, düzenliyidirler.
§
Sindirilmezler
§
Enerji vermezler
§
Hücre zarından direk geçerler
§
Eksikliğinde hastalıklar oluşur.
Hücre içine girme özelliklerine göre 2’ ye ayrılır.
1:Yağda Eriyen Vitaminler:
Hücre zarının yapısındaki yağlardan eriyerek hücre zarından geçerler.Fazlalıkları
karaciğerde depo edilir.
A Vitamini:
§
Büyüme gelime ve görme hücreleri için mutlaka gereklidir. Eksikliğinde
tavukkarası hastalığı (Gece Görememe) olur.
§
Havuç, yumurta, karaciğer, tere yağ, et, süte bulunur.
D Vitamini:
§
Kemik gelişimi için mutlaka gereklidir. Eksikliğinde raşitizm gibi
hastalıkları görülür. (Kemik erimesi)
§
Balık, karaciğer, et, süt, yumurta vs bulunur.
§
D vitaminin aktif hale gelebilmesi için mutlaka güneş ışığı gereklidir.
E Vitamini:
§
Eksikliğinde kısırlık saç dökülmesi ve kalp hastalıkları görülür. Bitkisel
yağlarda, tahıl kabuklarında, mısırda, buğdaylarda bulunur.
K Vitamini:
§
Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir. Kalın bağırsımızda yaşayan
bateriler tarafından üretilir. Balık, yeşil yapraklı bitkilerde, et, süt ve
yumurtada bulunur.
2: Suda Eriyen Vitaminler:
§
Hücre içine giren suda eriyerek hücreye alınan vitaminlerdir. Fazlası depo
edilmez. Ter ve idrarla dışarı atılır.
B1 vitamini:
§
Sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında iştah açılmasında etkilidir.
Eksikliğinde berberi hastalığı oluşur. Balık, karaciğer, kepek, et, süt ve
yumurtada bulunur.
B2 Vitamini:
§
Büyüme, gelişme, deri sağlığı ve enerji üretiminde kullanılır. Eksikliğinde
sinir siteminde bozukluklar ve tırnak kırılması olur.
B12 Vitamini:
§
Alyuvar yapısı ve olgunlaşması için sinir siteminin düzenli çalışması
için gereklidir. Eksikliğinde baş ağrısı, kansızlık, sinirsel bozukluk
görülür. Kalın bağırsak da üretilir.
C Vitamini
§
Besinlerin yapısında ki demirin kana karışmasına yardımcı olur.
§
Bağ dokusu yapımında
§
Hastalıklara karşı vücudun savunmasında etkilidir.
§
Yaraların iyileşmesinde etkilidir.
§
Alyuvar üretilmesinde görev yapar.
§
Tunçgiller, acı biber, domates, elma, maydanoz, çilek, vişne vb. bulunur.
Vitaminler / Biyoloji Ders Notu
Reviewed by adrian
on
Aralık 16, 2015
Rating:

Hiç yorum yok:
Yorumunuz için teşekkürler.